Yaktaş Archive Söyleşileri’nde bu ay konuğumuz Pimodek Mimari Tasarım kurucusu MimarHasan Basri Hamulu oldu. Mimarlık ve malzeme odaklı sorularımıza verdiği cevaplarla ortaya çıkan bu değerli okuma için kendisine çok teşekkür ediyor ve sizi bu keyifli söyleşiyle baş başa bırakıyoruz.
1. Mimarlık seçiminizi etkileyen faktörler nelerdi?
Ailemde birçok mimar olması sebebiyle mimarlıkla iç içe büyüdüğümden bu mesleği seçmekte tereddüt etmedim.
2. Ülkemizde mimarlığın güncel durumunu nasıl değerlendirirsiniz? Gündemdeki yeni yönlenmeler nelerdir?
Birçok genç mimarın meslek piyasasında yer bulma fırsatı elde etmesini iyi bir gelişme olarak görüyorum. Son yıllarda mimari hizmetlerin, doğru bir yapının kurgulanmasındaki önemi anlaşılır hale geldi. Artık yapılar metrekareleri ya da konumları üzerinden olduğu kadar onları tasarlayan mimari gruplarla da anılarak dikkat çekiyor. Bu ortamda, işverenler iyi tasarımın değerini kavrayarak kaliteli işler için yatırım yapıyor.
3. Mimari çizginizi, işlerinizdeki mimari duruşunuzu özetleyen en iyi ifade ne olabilir?
Çalıştığımız projeler, genellikle küçük ve iyi bir kurgulama gerektiren çözülmesi zor yapılar/ mekanlar. Bunları, kullanıcı odaklı tasarımla yüksek mimari standartlara sahip son ürünler haline getiriyoruz.
4. Sürmekte olan projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Sivas Divriği Cumhuriyet Meydanı, Serbest Bölge ve Ataşehir’de ofis, Akatlar’da konut proje ve uygulamaları.
5. Projelerinizde zemin tasarımında ne tür malzemeleri kullanmayı tercih ediyorsunuz?
Genelde doğal taş ve ahşap öncelikli tercihlerimiz. Bununla beraber; mekanın işlevine göre, ileri teknoloji yardımıyla kaliteli ve yüksek çözümler sunan malzemeleri de kullanmaktan yanayız.
6. Zemin malzemesi seçiminin mekan algısı anlamında nasıl bir etkisi/gücü olduğunu düşünüyorsunuz?
Zemin ve tavan bir mekanın en geniş ve algıyı değiştirecek yüzeyleridir. Özellikle zeminde kullanılacak malzeme projenin başarısını doğrudan etkileyecektir.
7. Gezip gördüğünüz yerler arasında zemin tasarımıyla en çok etkilendiğiniz mekan hangisi oldu?
Berlin’deki Yahudi Müzesi’nde zemin gözükmeyecek şekilde, binlercesi yere bırakılmış ve döşeme görevi gören yuvarlak metal suratlar.
8. Malzeme teknolojisinin tasarıma ekolojik bağlamdaki katkılarını projelerinizde değerlendirmeye çalışıyor musunuz?
Ekoloji, günümüzde kritik bir ana başlık. Mimari ve inşaat sektöründeki malzemeleri yakından takip etmeye çalışıyoruz. Zaten yapılar da sürdürülebilir ve doğal malzeme seçimleriyle daha uzun ömürlü hale geliyor.
9. Projelerinizde mimarlığa bakış açınızla müşterilerinizin kişisel ihtiyaçlarını, taleplerini ve yaşam biçimlerini nasıl bir araya getiriyorsunuz?
Bu konunun mekanın işleviyle yakından alakalı olduğunu düşünüyorum. Eğer mekan, birçok kişi tarafından kullanılan bir ortak kullanım alanıysa, burada işverenin taleplerinden çok mimari gereksenimler ön planda olacaktır. Fakat, şahsi kullanıma açık yapılarda müşterilerimizi tasarıma daha çok dahil etmeye özen gösteriyoruz.
10. Mimarlığın globalleşme ve yerel kalma ikileminde nasıl bir dönüşüm geçireceğini öngörüyorsunuz?
Mimarlık, insan yaşamını etkileyen belki de en önemli ve her zaman çağın gerekliliklerine en önce ayak uydurması gereken bir olgudur. Fakat, bu adaptasyon hiçbir zaman yerellikle kurulmuş ilişkinin önüne geçmelidir.
11. Mimarlık dışında da ilgilenmekten keyif aldığınız alanlar var mı?
Müzik yapmak, seyahat etmek
12. Yaktaş ürünlerini projelerinizde tercih ediyor musunuz, Yaktaş’ın distribütörlüğünü yaptığı ürünler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Evet, özellikle ofis projelerimizde Yaktaş ürünlerini kullanıyoruz. Gerflor, geniş ürün yelpazesi ve kalitesiyle LVT’de öne çıkan ve tavsiye ettiğimiz bir marka.
Yaktaş’la ‘Geleceğine Zemin Yarat’ Öğrenci Proje Yarışması’nın 6. dönem ha...
Devamını Oku...Halı, otel projelerinde çoğunlukla tercih edilen bir zemin kaplaması olarak...
Devamını Oku...
Yorum Bırak